Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Jelfra De Toren
Van Foreestlaan 5
2404 HC ALPHEN A/D RIJN

Openingstijden

Ma: 13.00 - 18.00 uur
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 21.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: Gesloten.

Jelfra De Toren (Hoofdkantoor) 0172-445521 v.Foreestlaan 5 Alphen aan den Rijn. t.o. zwembad de Hoorn, nabij Avifauna en w.c. de Baronie.

Jelfra De Toren úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Gin & Tonic, dat moet u geproefd hebben!

Gin & Tonic, dat moet u geproefd hebben!

Gin & Tonic is een heerlijk verfrissende cocktail. Misschien wel één van de populairste cocktails ter wereld. En dat is niet zo vreemd, want met dit mixdrankje kunt u alle kanten op. Doordat beide drankjes bestaan uit verschillende subtiele smaaktoetsen is het mogelijk om eindeloos te combineren met verschillende toevoegingen en smaken. Van pittig tot zoet en van bitter tot verfrissend. Het ligt er maar net aan hoe u hem mixt en welke favoriete ingrediënten u toevoegt. Of drinkt u ze liever niet gemixt, alleen tonic met een schijfje citroen bijvoorbeeld. Kortom gin & tonic, al dan niet gemixt, dat moet u geproefd hebben!

Gin

De jeneverbes is de belangrijkste grondstof van gin, maar dit is niet de enige link tussen gin en jenever. Tijdens de 30-jarige oorlog (1618-1648) dronken de Engelsen, die zich in ons land verschansten, graag een borreltje Nederlandse Jenever. Zij noemden dit “ginniver”, afgekort tot gin. Na de oorlog werd dit drankje meegenomen naar het thuisland en ontwikkelden de Engelsen hun eigen destilleermethode. Vanaf dat moment werd het drankje enorm populair. Rond het jaar 1700 werd er maar liefst 12 miljoen liter per jaar geproduceerd. Gin stamt dus eigenlijk af van onze eigen Nederlandse jenever. Het grote verschil tussen gin en jenever is dat jenever wordt gemaakt van gerst of melasse. Voor gin worden andere graansoorten gestookt tot neutrale graanalcohol en er worden naast jeneverbessen, ook smaakmakers toegevoegd zoals kruiden, zaden en bloemen.


Tonic

Omstreeks 1600 werd er in India een drankje gedronken met kinine om malaria te voorkomen. Er werd in die tijd veel handel gedreven door de Britse Oost-Indische Compagnie. De Britten, die in India waren om handel te drijven, dronken dit drankje ook tegen malaria. Het hoofdingrediënt, de kinine, geeft een typische bittere smaak. Om deze bittere smaak aanzienlijk te verbeteren voegden de Britten hier suiker, limoen en water aan toe en zo ontstond tonic-water. Een medicijn tegen malaria en nog lekker ook! De moderne tonic heeft dezelfde ingrediënten maar is een stuk minder bitter. Ook is het water inmiddels vervangen door bruiswater en is tonic de ideale basis voor een cocktail.

Medicinaal

Helemaal een gezond drankje was de combinatie van gin & tonic met limoensap. In de tijd van de pestepidemieën dronk men jenever als medicijn tegen de pest. Dit omdat jeneverbessen rijk zijn aan vitamine C en antioxidanten en een gunstig effect hebben op de stofwisseling. Ook zouden de toegevoegde kruiden een medicinale werking hebben. Gin, van oorsprong afkomstig van de Hollandse jenever, maakte het tonic-water dat de Britten dronken tegen de malaria, nog plezieriger. Ook bij gin ging men ervan uit dat deze een heilzame werking zou hebben. Bovendien werd er limoensap toegevoegd, omdat de Engelse chirurg James Lind had ontdekt dat het nuttigen van limoensap scheurbuik kon voorkomen. Lekker en medicinaal.

Het ideale glas

Het ideale glas voor gin & tonic is het longdrinkglas. Hierin past lekker veel ijs, wat de ideale combinatie is met deze cocktail. Wilt u liever een kleinere hoeveelheid, dan kiest u voor een tumbler. Wilt u toch een wat chiquere uitstraling? Dan kunt u de gin & tonic serveren in een voetglas, vooral wanneer u speciale garnituren wilt toevoegen, zoals frambozen, jeneverbessen of limoenschijfjes. Dit glas is wel te chique voor een rietje.

In the mix

De Franse Gin & tonic

Ingrediënten:

• 60 ml Domaine de Cibadiès Sauvignon Blanc
• 45 ml Beefeater Gin
• 15 ml De Kuyper Crème de Cassis
Fever Tree Indian Tonic
• bosbessen
• ijsblokjes

Zo maakt u hem:

Vul een cocktail shaker met de Sauvignon Blanc, Gin, Crème de Cassis, Tonic en ijsblokjes. Shake het geheel door elkaar en strain het in een voetglas. Garneer het geheel met enkele bosbesjes. Lekker zoet!

Mojito Gin & tonic

Ingrediënten:

• 1 deel Hayman's London Dry Gin
• 2,5 delen Fever Tree Elderflower Tonic
• limoen
• munttakjes
• ijsblokjes

Zo maakt u hem:

Voor deze gin & tonic gebruikt u een longdrinkglas. Doe hier 2 limoenpartjes en wat blaadjes munt in en stamp met een stamper even aan. Vul het glas daarna met ijsklontjes. Voeg hier 2,5 delen tonic en 1 deel gin aan toe. Dit even doorroeren met een barlepel. Het glas garneren met een takje munt. Lekker fris!

Black Pepper Gin & Tonic

Ingrediënten:

• 1 deel Tanqueray London Dry Gin
• 3 delen Fever Tree Indian Tonic
• ijsblokjes
• komkommer
• zwarte peper

Zo maakt u hem:

Vul hiervoor een tumbler met ijsblokjes en giet hier de gin bij. Snij over de lengte van de komkommer 4 dunne plakjes en leg twee plakjes op elkaar en maak er een twist van. Doe dit in het glas. Doe hetzelfde met de andere twee plakjes en plaats deze ook in het glas, maar dan aan de andere kant. Een flinke draai met de pepermolen en klaar is uw cocktail. Lekker pittig!